Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

Intrika, vér, gyűlölet, szenvedély és döbbenetes fordulatok. Ezekkel a kulcsszavakkal jellemezhetjük a sorozatot, amely hétről hétre a TV képernyők szegezi az újabb és újabb látványos képekre, szaftos eseményekre és némi hidegrázásra kiéhezett nézőket. Pontosabban fogalmazva, felénk inkább monitorokat emlegethetünk, hiszen az amerikai bemutatók után a kevésbé szerencsés helyre született nézők szinte jeligére gépelik be a hírhedt címet a Torrent keresősávjába, reménykedve, hogy még azelőtt sikerül megszerezniük az epizódot mielőtt elvesznének a spoilerek erdejében. A internet ugyanis minden kétséget kizáróan tele van Trónok harcával, és ez alól még a magyar web sem képez kivételt. Hogy ez utóbbi kategóriában, mit jelent az, hogy tele? És ha tele, akkor milyen vélemények töltik ki a helyet? Nos, a Neticle online véleményelemzéssel foglalkozó rendszer segítségével most ezeknek a kérdéseknek szagoltunk utána, ráadásként pedig a méltán közgyűlöletnek örvendő Joffrey Baratheon felé is tettünk egy aprócska kitérőt.

trónok1végleges.png

A Neticle rendszer adatai szerint a sorozat a magyar web felületein közel kétezer említést kapott – ami összehasonlításképp azonos időszak alatt négyszerese annak, amit a legtöbbet emlegetett sörmárka, a Heineken kapott, kétszerese annak, amennyit az MR2 Petőfi Rádióról beszéltek és hatoda annak a mérhetetlen mennyiségű említésnek, amelynek a frissen átadott 4-es metró örvendett. Ezen említések valamivel több mint fele a Facebook kék falain esett meg, azonban a sorozat twittekben, cikkekben és fórumhozzászólásokban sem szenvedett hiányt. Nagy meglepetést bizonyára nem jelent, hogy a napi említések száma eddig éppen április 7-én és április 14-én ugrott meg, hiszen ezek voltak az új évad első két epizódjának bemutatóinak másnapjai, amikor végre a Torrent népe is hozzáfért a felvételekhez. A legmagasabb értéket az első rész megjelenése hozta, a kiugró érték után azonban a megjelenések száma hamar visszaesett, míg a második epizód tartósabban borzolta a kedélyeket – talán nem véletlen.

trónok2.png

Az elmúlt hónap során a napi említésekhez hasonlóan a napi véleményindex – tehát a sorozatról az adott napon megjelent vélemények milyensége – is igencsak ingadozó képet mutatott, azonban ahhoz nem fér kétség, hogy a pozitív töltetű említések jellemzően mindvégig felülemelkedtek. Nem hiába, a Trónok harca tőzsdei árfolyam analógiájára kirajzolódó véleményárfolyama zökkenő nélkül tör az egyre magasabb értékek felé – a sorozat tőzsdén tehát nem lenne rossz elgondolás komolyabban bevásárolni az HBO sikersorozatának részvényeiből. Egy szó mint száz szeretjük a Trónok harcát, és ezt szeretjük is a web különféle felületein kifejezni – azonban úgy tűnik, közel sem egyformán rajongunk ezért a látványos és izgalmas, de cseppet sem kevésbé véres sorozatért.  Hogy ez mit jelent? Mindössze annyit, hogy a Trónok harca körüli nemek harcát egyértelműen vitték a férfiak, hiszen több mint 1000 említés származik az ő tollukból – vagyis klaviatúrájukból – míg a nők mindössze 350 alkalommal beszéltek a sorozatról. Ezek a számok elsőre azért meghökkentően hatnak, de a különbséget azért valamelyest tompítja, hogy a vélemények aránya a két nem esetében azért hasonlóan alakult, elvégre mind a nőknél, mind a férfiaknál, több mint tízszeres értéket mutatnak a pozitív említések a negatívakhoz képest.

Ráadás, avagy Joffrey Baratheon különkiadás

Vigyázat a következő sorok a pár epizódos késésben lévők számára  spoilereket rejthet!

trónok3.png

Az új évad második epizódjának végszavának fényében úgy gondoltunk, a vitathatatlan össznépi gyűlöletnek örvendő Joffrey király is megérdemel egy – halotti – misét, elvégre a karaktert alakító Jack Gleeson zseniális színészi játékának hála a visszataszító szereplő minden válogatottan gonosz tette ellenére – vagy éppen azoknak hála – a sorozat fémjelévé, kulcsfontosságú jelképévé vált. Azonban a történet véget ért, úgyhogy itt az ideje összefoglalni Joffrey második epizódbeli szereplésének visszhangját. A méltán gyűlölt szereplő az elmúlt egy hónap során körülbelül száz említést kapott, ami annyit jelent, hogy a Trónok harcával foglalkozó említések öt százalékában foglalkoztak vele. Nem meglepően a megjelent említések között a negatívak magasan felülmúlták a pozitív tartalmúakat – bár elsőre az a tény, hogy egyáltalán jelentek meg pozitív vélemények, már furcsának tűnhet. Nos, nem árulunk zsákbamacskát, ezek alapvetően a karakter halála felett érzett örömmámor csendesedésével tűntek fel, amikor a sorozat rajongói fejében megfordult a gondolat, hogy mégiscsak egy érdekes, meghatározó, a maga perverz módján színfoltot képviselő karaktert vesztettek – na persze azért pozitív irányba így sem fordult a karakter megítélése. A papírformának megfelelően az elmúlt hónap során Joffrey Baratheon véleményindexe végig a negatív tartományban mozgott, mégpedig szinte végig határozottan lefelé ívelve, egyedül a karakter halálának meglepő fordulata tudta megtörni az időszak végén a tendenciát, valamelyest tompítva a szereplő irányába mutatkozó negatív közhangulatot.

Népszerűségi indexe azonban így sem ad okot irigységre.

 

Címkék: sorozat Trónok harca online véleményelemzés automatikus véleményezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr986065923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása