Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

Egyre többen szenvednek különböző mozgásszervi problémáktól, a reumát pedig nemegyszer emlegetik korunk népbetegségeként. Ennek megfelelően a weben is kifejezetten sok szó esik mind a reumatikus panaszokról, mind a vélt és valós okokról, következményekről, valamint gyógymódokról. Az említések tanulsága szerint azonban a köztudatban kialakult kép közel sem pontos.  

A Neticle 2014. január 1. és 2014. június 31. között vizsgálta a reumára vonatkozó említéseket a hazai online térben. 

Leggyakrabban a fájdalomról beszélünk. A reumáról szóló 14500 említés közel felében esett szó valamilyen formában erről. Az említések tanulsága szerint legtöbbször a fájdalom az első gondolat, amit hozzákapcsolunk a betegséghez, amit leírunk róla jellemzésként. Elterjedt tévhit, hogy a reuma csak az idősek betegsége, az életkornak és a problémának a közvélekedésben való összefonódását az is mutatja, hogy a reuma említéseinek egynegyedében esik szó az öregségről. Mindez azonban nagyon félrevezető lehet, ugyanis bár a reuma előfordulási aránya az életkor előrehaladtával emelkedik, számos fiatal is küzd reumatikus betegségekkel. Ennek a jelenségnek a hátterében a légkondicionáló berendezések helytelen használatából adódó úgynevezett klímareuma is jelentős szerepet játszik. 

reuma_kép.png

Bár több száz az ízületek és a csontfelszínek fokozatos és folyamatos tönkremenetelével járó állapot létezik, az említések tanúsága szerint hajlamosak vagyunk általánosítani és egyetlen betegségként beszélni a reumáról. Az elváltozások két fő csoportja, a kopásos eredetű artrózisok és a gyulladás okozta artritiszek közül az utóbbiakról sokkal több szó esik

Érdekes tehát, hogy bár sok szó esik a reumáról a weben, ami már számos más egészségügyi problémával szemben jó irányt jelent, egyértelmű, hogy az emberek tudása közel sem pontos, valamint az is, hogy számos téves információ is terjed. Sokan egy kalap alá veszik valamennyi reumatikus betegséget, az egyes problémák különböző okairól, formáiról, következményeiről pedig hiányosak ismereteink. Hiába találni már a weben számos félhivatalos, tájékoztató jellegű írást, úgy tűnik, a betegedukációra mindenképp érdemes lenne még több figyelmet szentelni.

 

A cikk teljes egészében a MedicalOnline oldalán olvasható: http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/korunk_nepbetegsege__megsem_ismerjuk

Címkék: egészség online véleményelemzés automatikus tartalomelemzés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr716679919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása