Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

Megnéztük a magyar weben fellelhető cikkeket, blog bejegyzéseket, és minden social media említést (Facebook, Twitter, Tumblr, Google+, YouTube) és kielemeztük a 12 döntőbe jutott versenyző webes megítélésének alakulását. Amire kíváncsiak voltunk: vajon az online megjelent vélemények alapján megfigyelhető-e, hogy várhatóan ki fog kiesni és kik fognak párbajozni?

14883619_985041544975543_1482422776751118668_o.jpg

Amerika választása után a hírek jelentős része foglalkozott az eredmény váratlanságával. Ekkor kezdtek el foglalkozni az online vélemények erejével – a korábbi ilyen témájú kutatások alapján már a választások előtt és utólag is látszott, hogy Trump social media jelenléte sokkal erősebb.

Könnyedebb és hazai vizekre evezve megnéztük a hazai X-Faktor mezőnyét: vajon az online vélemények itt is előrejelzik az eredményeket? Vajon a hét folyamán megjelenő bejegyzések, kommentek előrevetítik a szombat esti szavazatok alakulását?

Ahhoz, hogy kiderüljön, mennyit számít a döntősök webes megítélése, először megnéztük három korábbi élő adás alakulását.

November 5. - Az első élő show

mention_flow_2016_12_2_16_45_32.png

Egyértelműen a legnegatívabb online megítélésű versenyző volt Balogh Eszter, őt a nézők rögtön ki is szavazták. A Jaggers és Fejes Szandra párbajoztak egymással: a nézők inkább a Jaggerst tartották volna bent, de a zsűri döntése alapján Szandra maradt. A felhasználók sérelmezték, hogy a Jaggersre csak 10 percig lehetett szavazni, továbbá, hogy Puskás Peti korábban együtt dolgozott Szandrával – a nézők szerint emiatt védi őt mindig a mentor.

Utóélet: a Jaggersről a kiesés után is beszéltek online, míg Szandra megítélése továbbra is hullámzóan alakult. Balogh Eszter szinte teljesen eltűnt a süllyesztőben.

7a24d8c1b2d14fdd2e55b08ac42f3f64.jpeg

November 12. - Papírforma szerint

mention_flow_2016_12_2_16_50_38.png

A Soulbreakers esett ki, a vélemények itt is előre vetítették a „véget”, és a zenekar szintén lekerült az online palettáról – a kiesés után már alig beszéltek róluk.

Vince Aliz Liza és Dánielfy Gergő párbajozott egymással, a vélemények alakulása itt nem releváns, hiszen megint a zsűri döntése határozta meg az eredményt, végül Dánielfy Gergő távozott.

November 19. - Váratlan eredmény

mention_flow_2016_12_2_16_55_48.png

Hoppá.

Az eddigiek alapján nem erre számítottunk - ezen a héten ugyanis a legjobb megítélésű Jáger Kinga esett ki. Tehetséges dívaként emlegették az énekesnőt - igaz, megjelentek vele kapcsolatban a hamis, jellegtelen jelzők is. Ismét Fejes Szandra párbajozott: most Ónodi Jánossal – ismét Szandra ment tovább, bár online rosszabbul szerepelt, mint a kieső Ónodi.

December 3. - Vajon igazunk lesz?

mention_flow_2016_12_3_16_6_58.png

Az eddigiek alapján tehát látható, hogy a szombat esti teljesítmény nagyobb súllyal esik latba, mint a hét közbeni online vélemények és hírek a versenyzőkkel kapcsolatban. Kirívó esetek persze vannak: a Balogh Eszterhez köthető „hiszti” a versenyző azonnali kieséséhez vezetett. Alátámasztásként az említésgráfon is jól látható, mekkora jelentősége van a szereplésnek, illetve a mentorok véleményének.

mention_graph.png

És hogy mi mit jósolunk ez alapján mára? Ha fogadnunk kéne, Opitz Barbira tennénk. És egy jó tanács: Szandra és Ricsi, adjatok bele mindent, online nálatok rezeg a léc.

De nézzük meg, mit hoz az élő show.

14910279_988212117991819_6990654664486096286_n.jpg

Most, hogy az elemzéssel adtunk egy kis támpontot, csatlakozz hozzánk és szavazz, hogy szerinted ezek alapján kitől búcsúzunk ma a műsorban:

Szerző: Kiss Bernadett

Adatok és ábrák forrása: Neticle Technologies - www.neticle.hu

Képek forrása: Opitz Barbara Hivatalos Oldala/Facebook, Isza Ferenc/Blikk.hu

Ha részletesebben is érdekel, mit is takar a médiafigyelés és médiaelemzés, illetve neked miben segíthet, nézz át oldalunkra!

Címkék: népszerűség megítélés médiafigyelés médiaelemzés X-Faktor social listening Neticle social media monitoring online véleményelemzés médiamonitoring

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr4012019123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása