Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések


Szivárványos profilképek, elismerő bólintások, gyűlölködés és fröcsögés. Az elmúlt napokban a web minden szeglete a melegházasságról, a szerelem győzelméről vagy – éppen szemléletmód szerint – közellenségnek titulált homoszexuálisokról szólt. Az USA-ban meghozott döntésről mindenkinek van véleménye, és sokan nem is kívánták véka alá rejteni – kik finom gesztussal fejezték ki egyetértésüket, kik erős és sokszor nem túl kifinomult kritikával az ellenkezőjét. Összefoglaljuk, mi zajlott a weben.

Megtörtént a bejelentés, péntek óta Amerikában mindenhol legálissá vált az azonos neműek házassága, ezzel párhuzamosan pedig világszerte elindult a véleménylavina, a teljes magyar nyelvű webet is elárasztva. A hírportálokon, blogokon, fórumokon és nyilvános közösségi média felületeken alig három nap leforgása alatt több mint háromszáz említés tűnt fel a témában, vele kézen fogva pedig közel száz említést felsorakoztatva, a homofóbia kérdésköre körül is erősen felkavarodott a por.eles1.png

Az említések számának alakulása az elmúlt napokban.

A szivárványszínben úszó profilképek átmeneti időre elfogadó, nyitott és liberális árnyalatot adtak a Facebook felületeinek – a finom, mégis nyilvánvaló elköteleződést kifejező gesztussal meglepően sokan éltek, ráadásul közel sem csak magánszemélyek, de médiumok, márkák is vállalták ilyen formán véleményüket és az ezzel járó, rájuk zúduló gyűlölködést is.  És ezen a ponton törik meg a pozitív kép, a bejelentés kapcsán ugyanis közel sem csak támogató vagy legalábbis elfogadó hangok hallatszottak, hanem elítélő, gyűlölködő vélemények is nagy számban fogalmazódtak meg, melyek ráadásul rendszerint igencsak hevesnek is bizonyultak. Az ellenséges gondolatok két fő vonala jelent meg: az enyhébbiken „csak” az azonos neműek házasságának, mint intézménynek az értelmét cáfolták, a másikon azonban alapvetően a homoszexualitás jelenségét támadták.

Az online felületeken közétett bejegyzések tanulsága szerint is nyilvánvaló, hogy a melegházasság személyében sarkalatos, megosztó kérdésről van szó. Érdekes, hogy első hullámként a pozitív említések tűntek fel a weben, és csak ezt követően, főleg a facebookos profilképek lecserélésére adott válaszként csaptak fel egyre erősebben a negatív vélemények. Számottevő részben – látszólag – nem is magára a döntésre, hanem az azt üdvözítő pozitív fogadtatásra adott reakcióként.

pride2.png

A véleményárfolyam (WOI) egy univerzális mutató, mely a tőzsdei árfolyam analógiájára egy dinamikus mutatószámban foglalja össze a webes megítélést.

Bár a számok némiképp torzítanak – hiszen gyűlölködésnek és panasznak alapvetően nagyobb előszeretettel adunk hangot, mint pozitív gondolatoknak – mindenképp elszomorító eredmény, hogy a közösségi médiában a döntést, az azonos neműek házasságát és alapvetően a homoszexuálisok egyenlő jogait elutasító vélemények kerekedtek felül, mind számszerűen, mind erősségben. (A 280 releváns említés 27%-a kifejezetten negatívnak bizonyult, az alig 24%-nyi pozitívval szemben.) A teljes magyar web, a hírportálok jellemzően pozitív hangvételű cikkeinek hála, valamelyest kedvezőbb képet mutat, pozitív visszhangról azonban továbbra sem beszélhetünk. (A 447 említés 25%-a pozitív és csak 20%-a negatív.)

Mentségünkre még az szolgálhat, hogy a melegházassággal párhuzamosan a homofóbia kérdéséről is nagyszámú vélemény jelent meg, mégpedig igencsak elítélő hangnemben, azt sejtetve, hogy ha sokan, kifejezetten nem is kezelik szívügyükként a homoszexuálisok jogait, a felesleges gyűlölködést, diszkriminációjukat nem tartják helyénvalónak.

meleg3.png

A melegházassághoz kapcsolódó negatív véleményekben megjelenő fő témák és jelzők.

A támogatók és ellenzők viadalából a brandek sem maradhattak ki: egyetértésük kifejezéseként nem kevesen rukkoltak elő kreatív, szivárványszínű, figyelemfelhívó megjelenésekkel. Nagyon erős visszhanggal, a melegházasság témájának említéseinek közel tíz százalékában ugyanis felmerült valamely márka aktivitása, így nem kérdés, hogy ezekkel nagyban hozzájárultak a döntésben rejlő pozitív üzenet kifejezéséhez.

Mi, a Neticle csapata is azok közé tartozunk, akik nyitottan és örömmel fogadtuk a hírt, így egy-két színárnyalatnyi változtatás formájában mindenképp szeretnénk most felsorakozni azok közé, akik nyíltan merik támogatni a mindenkit egyenlően megillető jogok érvényesülését.

 work_pride.png

 

 Adatok és grafikonok forrása: Neticle Technologies

Címkék: médiafigyelés social media monitoring véleményárfolyam online véleményelemzés automatikus tartalomelemzés említés gráf webmonitoring

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr357583418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.30. 18:25:55

Amikor támad a homoklobbi, a normalitás válasza is hangosabb. Mi ezen a furcsa?

Fritz Gerlich 2015.06.30. 19:03:07

@maxval bircaman felelős szerkesztő: ... az a furcsa, hogy a mássággal szembeni intolerancia a hozzád hasonló pitiáner elmék sajátja. :-) Ne erőlködj Birca, merj kicsi lenni. :-) Ahogy eddig!

Laci A Lakli 2015.06.30. 19:39:07

@Fritz Gerlich:
Az a gond, hogyha valaki nem fogadja el a homoklobbitól eredő alaptézist, hogy a melegek nem beteg emberek, hanem csak "mások", akkor rögtön homofóbnak van titulálva.
Pedig melyik a kirekesztőbb nézet? Az, hogy ők "mások", vagy az, hogy ugyanolyan emberek mint a "normálisak", csak egy olyan betegségben szenvednek ami kihat a szexuális viselkedésükre.
Melyik a toleránsabb, ha embernek tekintem őket, vagy ha "másnak"?
Ennél a "másságnál" kirekesztőbb gyűlöletkeltőbb szót ki sem tudhattak volna találni magukra.

gizmo26666 2015.07.01. 00:16:02

A sok válás mocskolta be nyakig a házasság intézményét, a buzik ehhez már nem sokat tudnának hozzátenni.

Kistotya 2015.07.01. 05:21:24

Lassan elkorcsosodik elsilányul az emberiség! Sehova nem vezet ez a rohadt nagy liberalizmus! Lassan oda jutunk hogy kötelező buzinak lenni mert ha nem vagy buzi skkor "buzi" vagy! Hányinger amit a felvonuláson művrlnek! Degenerált selejttermékek! (Legalább is a felvonulók) legyen nègy fal között tartva mindenki szexuális beállítottsága tohadtul nem érdekelne egyèbként!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 06:46:43

A buzik először a meleg szót sajátították ki, onnantól jó szívvel nem lehet meleg anyai vagy gyermeki ölelésről beszélni. Egy ideje a szivárványt sajátították ki, most már a szivárványról is a buzik jutnak az ember eszébe. Most meg már a házasságot is.

Lassacskán már egy sor szép szavunkat vagy jelképünket mocskolják be.

Goldvikexx 2015.07.01. 06:53:26

Az egeszben az a legundoritobb, hogy attol hogy nem tapsikolok oromomben amiert a buzik hazasodhatnak, meg en vagyok a rossz es a homofob!!!! Neked jogod van buzinak lenni, nekem pedig jogom van nem szeretni oket!!!#

Goldvikexx 2015.07.01. 06:54:39

Bizom benne hogy az anyatermeszet gondoskodik majd a buzikrol, mert nem veletlenul nem tud ket azonosnemu gyereket csinalni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 06:59:32

@Goldvikexx:

Ne bízz benne, előbb-utóbb orvosilag lehetségessé válik. Igazából már most is az, csak túl drága.

Akkor aztán jön az, hogy szegény buziknak TB-költségen biztosítsuk a bonyolult és drága géntechnikai megoldásokkal a gyerekcsinálás lehetőségét, mert szegény Köcsög Aladár meddő, nem tudja a férje, Fartúró Eduárd felcsinálni. És képesek lesznek azzal érvelni, hogy ők éppúgy a természet hibája miatt nem fogamzóképesek, mint egy meddő házaspár, ezért ugyanúgy joguk van az orvosi segítségre, persze TB-pénzből.

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.07.01. 07:12:32

Na! A látensek gyülekeznek!
Gyerünk, buzizás! Egy, kettő, három!

Ééén vagyokh azz, а Púúúzó! 2015.07.01. 07:13:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Neked is állandóan ez a témád mint bircának. Gyanús vagy te nekem! Lesz szelfid a Pride-ról?

Oritibi 2015.07.01. 07:13:29

A melegek az igazi agresszorok, durva hangon utasítanak rendre, aláznak meg, sőt oktatnak ki. Ez a kisebbség most mar lobbi szinten nagyon erős.
Olyan ez mint egy rossz alom,amiből jo lenne felébredni.

Mindenesetre nem szabad visszatartani a véleményét senkinek, aki a normálist tartja normálisnak, a degeneraltat degeneráltnak.

Oritibi 2015.07.01. 07:18:43

Íme itt van Ephart, aki öntudatos, kioktató, aki mas véleményen van azt megalázza. az hogy meleg vagy az nem érték, az tény, senkit nem jogosít fel arra, hogy szemetkedjen.

Oritibi 2015.07.01. 07:23:37

2008ban kint tanultam USA ban, az elnokválasztáskor Obama-t az összes buzi szervezet támogatta,, akkor lehetett látni, hogy ez lesz a vége. Obama eltűnik, a dolgok visszazokkennek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 07:25:05

@Oritibi:

Igen, ephart az agresszív buzik mintapéldája.

@еphart:

Arra még sokáig várhatsz, de ez a buzi a képen ugye te vagy:

m.cdn.blog.hu/ga/gawebmediagroup/image/1386490428677.jpg

Oritibi 2015.07.01. 07:26:35

@Fritz Gerlich: milyen válasz ez barátom, büszke lehetsz a toleranciádra, az úgynevezett SZERETET LOBBI tele van gyűlölettel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 07:27:16

@Oritibi:

Egy dologban nem értek egyet veled. Ephart csak szeretné megalázni azokat, akik nem értenek egyet vele. Engem egy ephart-féle fartúró/köcsög nem tud megalázni, ahogy a szarból előbújó ganajbogár sem tud megalázni. Szerintem téged sem.

Oritibi 2015.07.01. 07:35:44

@еphart: érdekes módszere van a meleg lobbinak.
Pl a homofób kifejezés szitokszó lett, akire ezt ráhúzzák,azt minden rossz tulajdonsággal fel lehet ruházni, ezzel a stigmaval egy embert ki lehet rekeszteni, abnormalissa lehet tenni, aki homofób az a társadalom ellensége.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 07:41:53

@Oritibi:

Ez ugyanaz a libsibolsi módszer, mint amikor a nekik nem tetszőket, a tőlük eltérő véleményen lévőket nácinak, rasszistának, antiszemitának stb. bélyegzik meg.

Mert olyan nincs, hogy valaki közömbös legyen pl. a cigányokkal, a zsidókkal stb. szemben. Aki nem tapsikol nekik (de nem is ellenséges velük szemben), az már antiszemita, rasszista, xenofób stb.

Oritibi 2015.07.01. 07:42:20

A cikk elfelejtette a buzik negatív, gyűlölködő hozzászólásait vizsgálni, így az amúgy is elfogult szerző írásának egy célja van, a meleg lobbi elvtelen támogatása.

2015.07.01. 08:13:53

Én nem bántom az olyanokat, mint ephart, aki "más", mert toleráns vagyok. Csak ne tolja a képembe az undorító szexuális szokásait, mert a képébe hányok, bár lehet, hogy azt is szereti, ha az arcán csurog lefele a félig megemésztett étel (lásd Lady Gaga showműsor). Ha ő úgy definiálja magát, hogy "más", nem pedig ember, mi jogom van nekem kétségbevonni ezt? Felőlem azt csinál, amit akar, ha nem avatkozik bele az életembe, akkor ott és úgy él és döglik meg, ahogy akar. Csak egy pillanatig ne számítson rá, hogy az ő élete a szememben normális, elfogadom, támogatom. Csak tolerálom a létét, semmi több. Senkinek nincs joga másokat inzultálni a vallási, szexuális, vagy egyéb beállítódásával. Ha nem tetszik ez, nos balta fejbe nem jó érzés...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.01. 12:12:12

@1234567890987654321:

"Felőlem azt csinál, amit akar, ha nem avatkozik bele az életembe, akkor ott és úgy él és döglik meg, ahogy akar."

Már régen rossz, hogy ott tartunk, hogy a buzik avatkoznak bele a mi életünkbe. Nem azzal, hogy el kell néznünk a gusztustalanságaikat, hanem azzal, hogy vádaskodnak, erőszakoskodnak, több ezer éves intézményeket tesznek tönkre (házasság, örökbefogadás, gyermeknevelés), és még áldozatnak állítják be magukat a fröcsögő gyűlölködésük közepette.

Persze ne feledjük, hogy egy hangos, ám igen apró kisebbségről van szó. Az átlag homoszexuális nem riszálja magát a prájdon, nem követel házasságot és örökbefogadást, nem kiált homofóbiát, hanem éli az életét, mint bárki más heteró.

Szelid sunmalac 2015.07.01. 17:49:48

Huha. Itt igen sok embert banthatnak minden nap a homokosok, de legalabbis a nagybacsi molesztalt titeket...ekkora indulatokat reg nem valtott ki tema. Akkor viszont megiscsak foglalkoztat titeket, ellentetben azzal, amit szivesen hangoztattok, hogy titeket aztan nem erdekel. Nem a lofaszt :) Lefogadom otthon sutyiban melegpornot toltogettek...

Reszelő Aladár 2015.07.02. 01:05:04

Ha leszarom ki meleg és ki hideg, akkor homofób vagyok?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.07.02. 14:39:21

@Reszelő Aladár:

Igen, akkor is homofób vagy, mert hallelujázol a homokosoknak, nem tüntetsz a "jogaikért" és úgy általában leszarod őket (is).

Csak az az ember nem homofób, aki tiszteli, szereti és támogatja a buziságot.
süti beállítások módosítása