Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

Dagadó izmok és formás hátsók, feszengés és magamutogatás, doppingszerek és egészséges életmód. Van, akiknek ez, van, akiknek az ugrik be a testépítésről. Inkább előítélet vagy inkább rajongás veszi körül a témát a magyar weben? A Neticle kutatása erre a kérdésre kereste a választ.

body.jpg

Habár sokan járnak konditerembe, csak kevesek vallják magukat testépítőnek. Van aki “csak” jól szeretne kinézni, van, aki fogyni szeretne, és persze olyan is akad, aki csak csajozni/pasizni jár le. Üres termek december utolsó napjaiban, január kezdetével pedig szó szerint verekedni kell egy fekvenyomó padért, csak úgy, mint a májusi napokban, amikor az emberek fejvesztve gyúrnak az áhított “summer body” elérése érdekében. Az utóbbi időben a kondizás inkább a külsőségekről szólt, nem az egészséges életmódról. Az pedig kétségtelen, hogy egy jó fizikum eléréséhez (mint  a hölgyeknek, mint a férfiaknak) nem csak januárban és májusban kell edzeni.

“Ennek is biztos csak a 8 általános van meg.”

A magyar weben a testépítésről főleg negatívan vélekednek az emberek. Ha valaki “ki van gyúrva” már nem feltétlen egy matekpélda jut eszünkbe, függetlenül attól, hogy ismerjük-e az illetőt.

woi_2016_8_18_9_43_18.png

A véleményárfolyam (WOI) egy univerzális mutató, mely a tőzsdei árfolyam analógiájára egy dinamikus mutatószámban foglalja össze a webes megítélést.

Jó példa erre a Labdarúgó EB-n történt eset. A magyar szurkolótömegben feltűnt egy jó fizikummal rendelkező férfi, aki félmeztelenül élvezte az egyik magyar meccset, amelyről több kép is született. Ez egyből negatív, támadó, sztereotip megjegyzések lavináját indította el, és nem csak Magyarországon, még az angol napilap, a Mirror is írt az esetről. Aztán jött a csavar: kiderült, az illető többszörös testépítő bajnok, aki Spanyolországban, Madridban tanít egészséges életmódot egy egyetemen, tehát semmiképp sem az, aki megtestesítené a sztereotip képet.

Ha közelebbről megnézzük a testépítésről született említéseket, az eset körül (június 20.-a körül), az említések csaknem megháromszorozódtak, viszont az is igaz, hogy a pozitív vélemények is megsokasodtak (előző ábrán láthatjuk), valószínűleg annak köszönhetően, hogy a férfi pont az ellenpéldája a testépítőkről kialakult képünknek.

 freq_2016_8_18_9_43_52.png

Az említések számának alakulása az elmúlt hónapban.

Arra is kíváncsiak voltunk, hányan kötik össze a testépítés szót a doppingszerekkel (kox, szteroid és társaik). Az eredmény meglepő lett. Míg a testépítés, kondizás, gyúrás, stb. szavakra közel 5000 említést találtunk, ezekben a szövegekben „csak” 52 találat volt a különböző doppingszerek említésére. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg úgy, hogy nem szeretünk nyilvánosan ilyesfajta kijelentéseket tenni. Esetleg úgy, hogy inkább csak egymásnak szeretünk panaszkodni, hogy nem nézünk ki úgy, ahogyan szeretnénk, és ezért le “koxos”-ozzuk azt, aki esetleg úgy néz ki. Úgy mindenkinek menne. Még az is lehet, hogy van benne igazság néhány esetben. Ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha odamegyünk, és megkérdezzük, ami viszont már nem annyira ajánlott.

 
freq_2016_8_18_9_44_47.png

Az említések számának alakulása az elmúlt hónapban. Kéken a testépítés kulcsszó említéseinek alakulása, zölden pedig azok a tartalmak, amelyekben a kulcsszót a doppinggal említik együtt.

Kíváncsiak voltunk, mégis melyek azok a tulajdonságok (pozitív, negatív), amelyek ezekben a bejegyzésekben megjelennek, miről beszélünk elismeréssel és melyekről megvetéssel, elutasítóan. A testépítés kapcsán negatív felhanggal jelent meg a modor kérdése (ami a 'bunkó gyúrósok sztereotípiával' van összefüggésben), ezen felül pedig a táplálékkiegészítőkhöz kapcsolódtak a legnegatívabb gondolatok. Azt tapasztaltuk, hogy ezek már ezek használatról és fogyasztásról is alapvetően negatív színben beszéltek inkább, ahogy az árukról és tápértékükről is. A másik oldalon, tehát pozitív színben megjelenő legfontosabb tulajdonságok a profizmus, (a formás testre utalva) a forma és megjelenés, (a táplálékkiegészítőkhöz kötődően) az íz és a minőség voltak.

Hogy melyek fedik jobban a valóságot? Igazságot nem teszünk. Ezt mindenkinek a saját megítélésére hagyjuk.

 

Szerző: Szegi Mátyás

Adatok és ábrák forrása: Neticle Technologies

Kép forrása: www.mediagem.com

Ha részletesebben is érdekel, mit is takar a médiafigyelés és médiaelemzés, illetve neked miben segíthet, nézz át oldalunkra!

Címkék: sport egészség testépítés médiafigyelés médiaelemzés social listening Neticle online véleményelemzés médiamonitoring

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr6211662520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicknick 2016.09.05. 12:13:01

Lemész egy konditerembe egy évre és rájössz hogy :
1, a kigyúrt többségnek tényleg nincs meg a 8 általános vagy nagyon jól titkolja
2, aki nagy és vagy feltúnően izmos az tényleg kokszol (a csajok is)
3, ha sokat kokszolsz az az agyadra megy és agressziv leszel. Ergo a "modor" nem véletlen negativ felhangú ebben a közegben

Persze a nagy átlag aki a konditeremben van az nem ilyen. És szeptember elején is megtelik a terem.

Advanced Flight 2016.09.05. 12:58:27

Attól függ, hova jársz. Mi egy kis kertvárosi terembe, itt igazán kigyúrtak nincsenek is egyáltalán, nagyon kis nyugis, konszolidált hely. Viszont régebben jártunk ismertebb, nagyobb helyekre (nevet nem írnék, de budai konditermek), na ott voltak olyan arcok, hogy néha tényleg féltem. Meg persze ment a csencselés ezerrel, egy csomó böriből jött figura is lejárt.

pefe 2016.09.05. 13:28:15

A Hűvösvölgyi úton járok terembe. Jellemzően orvosok, ügyvédek, vállalkozók járnak oda. Ill. diplomata feleségek. Egyszer egy egykori oktatási miniszterrel gyúrtam együtt. Nagyon tetemfüggő a társaság. Néhány száz forinttal több a beugró, de ez pont arra jó, hogy kiszűri a suttyókat.

Márk_Márk 2016.09.05. 13:39:46

@pefe:
Jaja, kb. annyira, mint ahogy a migránsok többsége is több nyelven beszélő orvos, mérnök stb. Megírta még az Index is.

2016.09.05. 13:47:50

@pefe:

Az a néhány száz forint nem csökkenti a suttyók számát.
I Székesfehérváron van 3 kiemelkedő terem is, mindhárom igen magas árfekvésben dolgozik, de hiába.
Tele van gyökerekkel.

Opi87 2016.09.05. 13:49:20

Én ahová anno jártam (Mester utca-Bokréta utca sarka) oda szinte csak egyetemisták jártak, egy darab tetkót nem láttál.

Dél Budán is ilyen a legtöbb terem. A Pitbull meg hasonló helyek, esetleg boxedzések környéke, ahol találsz ilyen sztereotíp gyúrós/kokszos embereket. A drága konditermekbe ők nem járnak, mert neki mindegy hol nyomja ki a 150 kilót, a havi 40 ezres konditermekbe tényleg a vállalkozó réteg meg a A/B/C kategóriás celebek járnak.

what.the.fuck 2016.09.05. 13:59:18

az se mindegy mikor mész kondiba, én csak este járok amikor tuti hogy nem az ingyen élő horda izzad a súlyok alatt. egy csomó jó fej emberrel ismerkedtem meg, akik napközben dolgoznak, ergo nincs idejük kondizni.

Márk_Márk 2016.09.05. 14:39:02

Opi87:
Hát igen, az egy olyan környék eleve, tele egyetemistákkal. A kissé sötétebb bőrszínt az egyetemtől kapják egyfajta azonosítóként, amikor beiratkoznak.
Meg a fiatalkorú egyetemistáknak is van ott a Bokréta utcában egy külön intézet.

hidroponi 2016.09.05. 14:59:31

"kiderült, az illető többszörös testépítő bajnok, aki Spanyolországban, Madridban tanít egészséges életmódot egy egyetemen"

rotfl...csak nehogy azt probald mar meg beadni, hogy a faszi egyetemi tanar. max. van egy kurzusa az egyetem epuleteben.

2016.09.05. 16:26:32

Engem az úton azért nem a matektanár kinézetű bajszos szemüvegesek szoktak lenyomni, hanem a szolis esetleg natúr napbarnított izmos kopasz fajta. Kivételek természetesen mindig vannak, láttam már testépítő menedzsert, szerintem ezt senki nem vitatja.

Márk_Márk 2016.09.05. 18:53:48

@hidroponi:
Schobert Norbi is egészséges életmódot tanít. :-)
Rendőr szakközepes végzettséggel.
Az, hogy az orvosok szerint mekkora baromságokat mond, más kérdés.

Dr_utcai_arcos 2016.09.05. 19:18:06

@Márk_Márk: gondolom fingod nincs arról, amiről beszélsz. A Bokréta fitnesz nem teljesen a haverjaid által látogatott.

Márk_Márk 2016.09.06. 02:53:16

@Dr_utcai_arcos:
Az biztos, mert nekem nincsenek ilyen haverjaim, ellentétben veled.

Csak ismerem a környéket már vagy 30 éve.

Persze oda nyilván az orvosok, mérnökök, több nyelvet beszélő sokdiplomások járnak. Nagyjából ez fedi is a migránsokat, ahogy az Index tudósított róluk.
(És az igazság is kb. annyi benne.)
süti beállítások módosítása