Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

Jött, látott, győzött, no meg hatalmas port kavart. Gyűlölködés és tolerancia, homofóbia és liberális értékrend, undor és csodálat, elutasítás és üdvözítés – a szakállas nő pillanatok alatt vált szimbólummá. De hogy pontosan minek is jelképe ő, a devianciának és a fertőnek vagy éppen ellenkezőleg az elfogadásnak és egy nyitottabb világnak, nos erről már igencsak megoszlanak a vélemények. A frontvonalak tisztán látszanak, az állóháború már javában zajlik.

És, hogy miről, vagyis még inkább kiről kezdünk megfeledkezni mindeközben? Hogy nekünk is volt egy döntősünk, ráadásul nem is akármilyen, egy lenyűgöző, magával ragadó hang és személyiség, egy másik szimbólum, a miénk. Más évben, más ellenfelekkel és leginkább más győztessel egy döntő, és kiváltképp egy ötödik hely már bőven elég lenne ahhoz, hogy minden eurovíziós hír, sőt alapjaiban véve úgy egyébként is minden Kállay-Saunders Andrásról szóljon. Panaszra az énekesnek most sem lehet oka, a lenti szavak, melyeket a web különböző felületein rendszerint összekapcsolnak nevével magukért beszélnek, de kétségtelen, hogy más évben hangsúlyosabb lenne mindez.

Kállay2.png

Pech vagy nem, de most nem így alakult, hanem… nos, erről szólnak a következő sorok.

 

Vasárnapi fordulat

Az alábbi grafikon az Eurovízió, a két versenyző, valamint a Running című szám webes említéseinek alakulását mutatja az elmúlt napokra vonatkozóan. Tisztán látszik, hogy szombatig a dalversenyt, Kállay-Saunders Andrást, valamint a dalát említő tartalmak száma szinkronban mozgott, a keddi elődöntőnél, valamint a szombati döntőnél egyértelműen megemelkedve. A vasárnap azonban új színt hozott – többek között – a magyar webre, Conchita Wurst berobbant a köztudatba, és vele cikkek, értekezések, hőzöngő és támogató posztok, mémek, tweetek, viccek árasztottak el minden felületet.

euro2.png

A mennyiség nem minden

Szakállas nő a címlapokon, a kedvenc blogodon, sőt – ha tetszik, ha nem – a facebook faladon is. Ettől azonban a magyar közvélekedés még nem kedvez neki. A következő grafikon, az úgynevezett Véleményárfolyam abba kínál betekintést, hogy miképp alakult a számunkra legérdekesebb két versenyző megítélése a magyar weben: vonalak a tőzsdei árfolyam analógiáján alapulva – a weben megjelent pozitív és negatív vélemények milyenségének és számának alapján – mutatják meg, hogy az adott időszak során hogyan változott a közvélemény róluk festett képe. Ennek fényében nem kérdés, összességében Saunders Andrást napról napra jobban „szerettük”, népszerűsége leginkább is töretlenül felfelé tartott, míg a szakállas nő általános megítélése a sok szélsőséges vélemény hatására összességében a nulla környékén maradt.

euro1.png

Férfiak vs. nők

Hogy Conchita Wurst inkább férfi vagy inkább nő, azt döntse el mindenki maga, az viszont, hogy kik ellenszenvesebbek vele nagy általánosságban, nem kérdés. Érdekes, hogy az úgymond semleges anyagok, amit szerzők nem magánszemélyként írtak, jóval elfogadóbbak a szakállas nővel, míg az egyértelműen valamely nemhez köthető anyagok már sokkal elutasítóbb képet festenek. Conchita Wurst véleményárfolyama, mind a férfi, mind a női vélemények alapján erőteljesen lefelé ível. Mégis tisztán látszik, hogy a nők – bár kevesebben szóltak hozzá a témához – negatívabb véleményeket fogalmaztak meg a férfiaknál.

euro4.png

Amiről beszélünk

Akár tetszik, akár nem Conchita Wurst nem véletlenül nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt. Megérdemelte, már csak a hangja miatt is, az pedig, hogy ő maga több volt mint énekes, hiszen önmagában produkciót testesített meg, tagadhatatlan. Mégis keveset szólnak a hangjáról, daláról vagy éppen énekéről a hírek, kevesebbet, mint Andráséról – bár, meg kell hagyni valamivel pozitívabb színben tündökölnek. Az alábbi említéstérkép azokat a tulajdonságokat sorakoztatja fel, amelyeket az Eurovízió kapcsán a legtöbbet emlegettek a két versenyző kapcsán. A színes körök mérete az említések számára, függőleges tengely melletti elhelyezkedésük pedig összességében utal az említések milyenségére.

euro3.png

És amit mondunk

Zárszóként már szinte komment nélkül pedig érdemes egy tekintést vetni a két énekessel kapcsolatban gyakran elhangzó kifejezések ízelítőjére. Kállay-Saunders András esetében, ahogy fent láttuk, nem igen lehet indok panaszra, az elmúlt napokban szinte mindenhol és mindenki pozitívan, büszkén, támogatóan viszonyult hozzá. Conchita esetében azonban nyilvánvalóan vegyesebb a kép, az őt körüllengő kavalkádban elismerő és szidalmazó szavak váltakozva tűnnek fel, és a web véleménye igencsak szélsőségesen fest. Hogy az egyes minősítő szavaknak van-e létjogosultságuk, és hogy maga a hatalmas megosztottság indokolt-e, az azonban már egy másik kérdés – mi csak a tényekre szorítkoztunk.

wurst1_1.png

 

Adatok és grafikonok forrása: Neticle Technologies.

Címkék: eurovízió Kállay-Saunders András véleményárfolyam online véleményelemzés automatikus tartalomelemzés Conchita Wurst szakállas nő tulajdonságtérkép

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr766161447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elég.volt 2014.05.14. 17:35:27

Az első montázsról hiányoznak a bűnöző, a mocskos és a bevándorló (értsd: NEM MAGYAR) szavak. Kéretik pótolni és ezt a mocsok taknyot pedig lesittelni.

lüke 2014.05.15. 06:38:25

Tényleg szakállas-mint a vicc- régmúlt, s csak egy réteg-melyik is?-nézi
süti beállítások módosítása