Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

A szürke ötven árnyalata?  Háromkötetnyi szenny, az irodalom egy új korszaka, nőket sárba tipró beteges agymenés, hiánypótló felszabadító őszinteség. A vélemények megoszlanak, bizonyos csak annyi, hogy a trilógiai vékony kötélen táncolva borzolja a kedélyeket. Rajongók és gyűlölködők fej-fej mellett. Grey-ről szóló említések toronymagasan a női főszereplő felett.

grey.png

Lassan feltételezhetnénk, hogy a szürkének már nem lehet újabb árnyalatát előráncigálni. Ha azonban az ember mégis kedvet érezne egy nagykanálnyi értetlenkedő sóhajhoz, elborzadáshoz vagy csak egyszerűen mások véleményének szkeptikus szemléléséhez, akkor a webes tartalmakban böngészése nem okoz csalódást. A Neticle rendszer segítségével átvilágítottuk a filmpremier táján szürkével elárasztott online teret.

8500 találat két hónap leforgása alatt nem kevés, még akkor sem, ha filmekről van szó. Viszonyítási alapként ehhez talán már éppen elég annyi, hogy az Oscar-gála környéki egy hónapban az aranyszobrot bezsebelő Birdman ennek töredékét, 1500 körüli említést kapott a magyar weben. Hogy negatív kritikának nagyobb előszeretettel adunk hangot, mint pozitív véleményeknek az persze nyilvánvaló tény, ezért a nagy hangzavart közel sem szabad azonnal elismerésként felfogni. Ha pedig hozzátesszük, hogy bezsebelt elismerésekről, elképesztő látványvilágról vagy éppen lenyűgöző színészi teljesítményről nem igen lehetett szó abban a 8500-ban, máris sejtjük, hogy érdekes témába akadtunk.

szurke50.png

Akkor miről is szólt a fáma?

Hasra csapva talán többre tippelnénk, de így sem elhanyagolható a tény, hogy említések 10 százalékában nyíltan előkerült a szex. Ez a szám a fókuszokról és az érdeklődés okáról azért nem éppen finoman jelez, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a két főszereplőről együtt nem beszéltek ennyit a weben. A hírhedt Christian Grey-ről ugyanis 510, míg a női főhősről, ennél jóval kevesebbszer, Anastaciáról 229 alkalommal szóltak a hangok. Hogy a különbség hátterében a férfi sármosságáról búgó női hangadók magasabb aránya tehet, az sem éppen titok.

Az említések másfelől főleg olyan alapvető témákra koncentráltak, mint a premiert körülölelő hírverés, az elképesztő bevételek, az alapul szolgáló regény vagy éppen maga a mozi adta élmény.  Mind a regény, mind az adaptáció kapott hideget és meleget egyaránt, elismerő és becsmérlő vélemények váltakozva érték, mind a főszereplőket, mind a történetet, mind szex jeleneteket – mely a lenti Említésgráf piros-zöld kifejezései alapján is jól látható.

mention_graph_28.pngAz Említésgráf a filmhez kapcsolt témák összefüggéseiről és a hozzájuk tartozó minősítő kifejezések rendszeréről ad áttekintő képet.

Mégis inkább jó, mint inkább rossz?

Csalóka lehet, filmkritikus szemmel nézve pedig egyenesen meghökkentő, de összességében pozitív irányba dőlt a vélemények mérlege, ugyanis a 12 százaléknyi kifejezetten negatív találattal szemben 17 százaléknyi pozitív sorakozott fel. Olyan értelemben legalábbis nem elmarasztalható a film, hogy hozta az elvárásokat: meglett a kasszasiker, a hírnév, a vitatható, de sokak által vonzónak minősített merész erotika és természetesen a Mr. Grey, akibe minden tizenéves lány és harmincas nő szerelmes lehet. Némiképp szkeptikus szemüveggel figyelve viszont csak nem lehet némán elsétálni a tény mellett, hogy a negatívumok mögött szinte kivétel nélkül magára az alkotásra vonatkozó jellemzők állnak, ami valahogy mégis arra húzza az embert, hogy ne tudjon őszinte csodálattal nézni 2015 nagybetűs sikerfilmére(?).

Az automatikus tartalom és véleményelemzésről két percben mindent? Akkor klikk

Szerző: Südi Anna
Adatok és ábrák forrása: Neticle Technologies

Ha részletesebben is érdekel, mit is takar a médiafigyelés és médiaelemzés, illetve neked miben segíthet, nézz át oldalunkra!

Címkék: népszerűség médiafigyelés médiaelemzés social listening online véleményelemzés médiamonitoring

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr407376106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása