Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

golden_globe_2018_cover.png

 Az Arany Glóbusz Amerika és talán a világ második legrangosabb filmes elismerése az Oscar-díj után. Előzetes találgatások és az utólagos beszámolók hada borítja el ilyenkor az online és közösségi médiát néhány nap alatt, amik néha egybeesnek a szakértők véleményével, néha nem. A Neticle-lel megnéztük, mit mi a véleményük az internetezőknek 2018 első rangos filmes díjátadójáról. Kik a web kedvencei? Mi veri ki a biztosítékot a kommentelőknél? Lemértük, elemeztük, mutatjuk!

 A Neticle Media Intelligence-szel azokat a 2018. január 3. és 13. közötti publikus magyar nyelvű találatokat elemeztük, amik az online vagy a közösségi médiában bukkantak fel 11 nap leforgása alatt a Golden Globe –gálával és a legjobb film (dráma) kategória 5 jelöltjeivel kapcsolatban. A 75. díjátadó hozta a kötelezőt: közel kétezerszer esik szó a gáláról, alaposan megmozgatva a webes közönséget, akik nem fukarkodnak a véleménynyilvánítással, ha ruhamustráról, politikáról vagy aktivizmusról van szó. A díjvárományos filmdrámák (Dunkirk, A víz érintése, A Pentagon titkai, Szólírt a neveden, Három óriásplakát Ebbing határában) összesen 613 alkalommal kerültek szóba. A téma néhány napig lázban tartotta a film- és moziőrülteket, hiszen a találatok háromnegyede 8-a és 10-e között született (a díjátadó, illetve annak más- és harmadnapján), de a 2015-ös Oscar-gáláról készített felmérésünk azt mutatja, ennél azért van feljebb – 2015. febr. 17-27. között 5500+ alkalommal esett szó az eseményről.

emlitesek_szama_1.png

Persze többszáz cikk adott hírt a díjazottak listájáról és a gálán történtekről kisebb-nagyobb részletességgel, a legforróbbnak mégis a közösségi média csatornák bizonyultak: a találatok 81%-a Facebookon, fórumokon, twitteren vagy a kommentszekcióban született a cikkek alatt. Bár kirívó szélsőségeket nem tapasztalunk a webhangulatban, amíg a sajtó majdnem kétszer annyi pozitív hangvételű (39%) beszámolót közöl, mint a negatívat (22%), addig a közösségi média userek jóval hangosabbak, keményen odapörkölnek a számukra antipatikus színészeknek, vagy a nézhetetlennek talált filmeknek, így a túlsúlyba kerülnek a negatív megnyilvánulások (21%) a pozitívakkal szemben (16%).

emlitesek_megoszlasa.png 

emlitesek_polaritasa_hirekben_es_kozossegi_mediaban.png

Hogy pontosan miről is megy az egymás kiosztása, azt az alábbi említésgráf és a fő beszédtémák jól szemlélteti. Három fő témán rugóznak a véleménynyilvánítók a gálával kapcsolatban: filmek, főszereplők és színészek mellett az esemény megrendezési körülményeiről, azaz az időpont és a helyszín tartoznak a leggyakoribb kifejezések közé – a díjátadót vasárnap éjjel rendezték a Los Angeles-i Beverly Hilton Hotelban. És amit a korábbi történések fényében lehetett tudni: a 2017 őszén kirobbant és azóta is a filmipar jelenlegi hot topikját képező szexuális zaklatási botrányok meghatározták a gála eseményeit és az online viták témáját – az együttérzés és az erőszak elítélésének jeleként feketébe burkolóztak a vörös szőnyeg sztárjai. Nem mintha a ruha- és sminkmustra vagy a beszédek beható analizálása elmaradt volna, de mindkettőre erősen rányomta bélyegét a zaklatások elleni mozgalom.

 emlitesgraf_1.png

kulcs_temak_a_hirekben.png

Ha az időzítést nézzük, az látszik, hogy a díjátadó előtti napokban relatíve kevés az említés, fokozatosan nő a Golden Globe-gála és a díj megítélése, a várakozást enyhén pozitív értékelésű hírek és kevés social media aktivitás jellemzi. A díjkiosztó napján viszont robban a bomba, az említések száma az egekbe szökken, 15-20-szorosára nő, a megítélés is radikálisan megugrik.

A díjazottak kihirdetésével alaposan átrendeződik a filmek mezőnye. A díjkiosztó előtti napokban több reflektorfényt kapó A Pentagon titkai és a Szólíts a neveden filmek dicsfénye gyorsan odalesz, mivel a négyszeres győztes Három óriásplakát Ebbing határában és a kétszeres győztes A víz érintése veszi át a vezető szerepet: a díjakkal jutalmazott alkotások értékelése is megsokszorozódik az online hírverés hatására.

 A közösségi média említések láthatóan nem követik le olyan szorosan a valós eseményeket, mint a hírek, sőt. A magyar netezők véleményét nagyrészt hidegen hagyja a végső díjazottak névsora, legalábbis ami a filmek megítélését illeti. Az előzetes filmélmények alapján a webes közönségnek is megvan a maga kedvence és „antifilmje” a listából , így az Arany Wlóbuszt 2018-ban A Pentagon titkainak ítélhetnénk oda. A Dunkirk a jelölés ellenére sokak szerint „bántóan gyenge”, bár Arany Málna-díjat talán mégsem érdemel.

 woi_hirek_es_kozossegi_media.png

 

dunkirk_gyenge.png

Az ünneplést beárnyékolja a január 10-i hír, miszerint az egyik díjazottat, James Fancót (Legjobb férfi főszereplő, musical-vígjáték), öt nő vádolja meg szexuális zaklatással, és ez meg is látszik a véleményárfolyam hirtelen megzuhanásában (200 pont zuhanás). A bejelentésről hírt adó cikkek és FB-os megosztásai alatti többszáz komment jelenik meg hirtelen, tele találgatással, kételkedéssel, dühös ítélkezéssel. A tajtékos érzelemhullámok negatívba csapnak át, a következő néhány napban hot topic marad az újabb zaklatásos eset, főleg Facebookon.

 

emlitesterkep.png

woi_hirek-_km_gg.png

 

HA TÉGED IS ÉRDEKEL, MI A VÉLEMÉNYE AZ INTERNETEZŐKNEK A MÁRKÁDRÓL, A PIACODRÓL VAGY A VRSENYTÁRSAIDRÓL, AKKOR ÍRJ NEKÜNK – LEMÉRJÜK, ELEMEZZÜK ÉS MEGMUTATJUK NEKED.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr7213581431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása