Rólunk

Blogunk célja lerántani a leplet arról, hogy mit gondol web: a különböző webes felületeken halmozódó vélemények alapján arra keressük a választ, mit szeret és mit nem az internet népe. Egy-egy bejegyzésben megnézzük, miről mit duruzsolnak az emberek az online tartalmakban. _______________________________________________________ Miből lesz hype? Mutatjuk!

Bejegyzések

"Ütősre" sikeredett a KFC-s botrány a web szemszögéből is. A vasárnap esti órákban történt, tettlegességig fajuló incidens a gyorsétterem biztonsági őre és az újságíró között gyorsan nagy visszhangot keltett az online sajtóban és a közösségi médiában. Az esetből címlapsztori nem rögtön, az eset másnapján lett, hanem kedden, még egy nappal később tetőzött a véleménycunami: addigra nemcsak hírek, közlemények, interjúk, szakértői vélemények láttak sorra napvilágot, hanem beindult a mémgyár és elindult a kommentvonat is, amire sokan váltottak jegyet: csak a keddi nap utolsó fél órájában 100, percenként 3 db KFC-vel kapcsolatos említés született, amiknek legtöbbje frappáns vagy kevésbé frappáns KFC-s poén, szófordulat, mém. Rövid összefoglaló.

image_5.jpg

Nem meglepő módon a KFC-vel kapcsolatos találatok száma a weben mondhatni kiverte a biztosítékot, de nem azonnal. Vasárnap éjjel még nem is volt nyoma az incidensnek, azonban kedd estig hot topikká vált az eset: látható, hogy az 556 db említésből 507 született 17-én, két nappal az eset után történt a webes plafonszaggatás.

 kfc_mention_flow_2017-10-18.png

A PR-katasztrófát jól szemlélteti a KFC véleményárfolyamán a beszakadás, ami azt mutatja meg, hogy hogyan változott a márka megítélése az elmúlt időszakban. Mi most az incidensre fókuszáltunk a gyorsétterem kapcsán, így az ábrán az elmúlt 7 nap adatai látszódnak. Mélyrepülés ez a javából, meredek és azonnali a beszakadás mutatja, hogy a KFC háza táján nemcsak a csípős fűszer paprikázta fel a hangulatot.

kfc_freq_dist_2017-10-18.png
A találatokon a közösségi média, az online sajtó és a TV-s megjelenések testvériesen megosztoztak, nagyjából egyharmad arányban esett a fókusz mindegyik platformra.

 kfc_pages_2017-10-18.png

Az eset értékelésben a sajtóban mutatkozik a legegységesebb hozzáállás, a cikkekben a legmagasabb a negatív említések aránya. A facebookos hozzászólásokban sem kímélik a biztonsági őrt, egyértelműen elutasítják a viselkedését a kommentelők, de ellenvélemények és olyan szóvirágok is színesítik a palettát, mint „ütős akciók”, „itt voltunk csapatépítőn, rendesen összeverődött a társaság”, innen lehet csemegézni, akinek csirkeszárnyak helyett erre fáj a foga.

kfc_channel_2017-10-18.png

tw_1.png

A közösségi médiában a mindig aktív facebookozók mellett a twitterezőket is megmozgatták a mémek és poénok, ami magyar viszonylatban nem szokásos – az instant viccek, mémek jó virális tartalmakként egyik platformról a másikra szálltak, és ez alaposan felpörgette a közösségi médiát is. Az alábbi tweetből is jól látszik, hogy szinte mindenkit megihletett a KFC-s eset, különösen a KFC és a BMW közötti különbséget feszegető viccre voltak fogékonyak a userek, ez lett a legtöbbet továbbosztott poén. (Note: a tweetelő ráérzett a lényegre, az összesített like szerintünk is jó ötlet, a Neticle rendszerén nem múlik!)

 kfc_key_attributes_2017-10-18.png

Megnéztük azt is, hogy mik azok a témák és tulajdonságok, amikkel a KFC-s esetet követően a márka összekapcsolódott az internetezők fejében. Akinek kedvesebb az élete, mint az étele, az valószínűleg nem a KFC-t fogja választani ezek után, legalábbis amíg el nem ül a vihar, hiszen a biztonság és a modor kerültek fel a negatív dobogó két legfelső fokára, de ezeken kívül a kiszolgálás sebességével kapcsolatos rossz tapasztalatokat is felidézték a rendszeres és alkalmi fogyasztók. A webes vélemények alapján nem tűnik jó ötletnek a KFC-ben beverni egy kis csirkeszárnyat…

 kep1.png

A legnegatívabb témák azt tükrözik, hogy a legkevésbé a sajtósok értékelték üdvözítőnek az esetet, részben az erkölcsi-jogi, részben a kommunikáció-PR szakmai aspektusát boncolgatták a témának a szakmai véleményvezérek.

És hogy milyen érzelmeknek adtak hangot az incidenssel kapcsolatban a neten megnyilvánulók? Leginkább dühöt, meglepettséget és szomorúságot váltott ki a hír azokból, akik megosztották véleményüket online.

 aaa.png

A tanulság mindebből az, hogy bár kellett egy kis idő mire a KFC bejárata előtt elszabaduló indulatok a weben visszhangot váltottak ki, de amint elindult a lejtőn lefelé a KFC, nem volt megállás. Ilyenkor a minél hamarabbi kríziskommunikáció rendkívül fontos, még mielőtt más húzza ránk a vizes lepedőt. A Neticle online médiafigyelő rendszerének fejlesztésénél erre külön figyelmet fordítottunk: hasonló krízishelyzetek esetén a rendszer automatikusan riasztást küld a fiók kezelőjének, így minden lehetőség adott a gyors, hatékony kommunikáció megtervezésére és lebonyolítására, minimalizálva a károkat, ami egy vállalat reputációjában keletkezik ilyenkor.

Hogy mi mindenre jó még az online médiafigyelés, és hogyan monitorozható valós időben egy márka megítélése, arra részletesen válaszolunk itt.

Írta: Lipusz Kinga

Adatok és ábrák forrása: Neticle Technologies - www.neticle.hu

Kép forrása: http://szubkult.blog.hu/2017/10/18/beinditotta_a_memgyarat_az_indexes_ujsagiro_kfc-s_incidense

Címkék: index botrány médiafigyelés médiaelemzés KFC social listening Neticle social media monitoring médiamonitoring

41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mitgondolaweb.blog.hu/api/trackback/id/tr8013016120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tenkes Kapitánya 2017.10.18. 19:20:56

Egy részeg randalírozót megfegyelmeztek, helyreállt a rend, ennyi türtént.

Gour 2017.10.18. 20:30:24

Ma éhesen elhajtottam a kfc mellett és szolidásból itthon ettem kolbászt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.18. 20:30:26

Keményen megy a KFC és az Index közös gerillamarketingkampánya, ha jól látom.

Gour 2017.10.18. 20:31:44

együttérzést akartam írni. :)

mh1973 2017.10.18. 21:30:29

@Tenkes Kapitánya: na te is ott voltál, meg másik 100.000 okostojás, jó nagy forgalma lehetett ennek a "csirkés" kupinak!

alfacharlybravo 2017.10.18. 22:10:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Segíts már hogyan találom meg a guruló rubeleket? Jó mulatság volt az erőszakos viselkedni nem tudó részeg libsit elkalapálta egy derék ember. Amúgy egyszer ettem a KFC ben de gyomorrontás lett a vége, de veszek kaját szomszéd kutyájának szolidaritásból.

kewcheg 2017.10.18. 23:19:43

Az egyen a kfc-ben sokezerért szőrös csirkeszárnyat akinek három anyja van....

2017.10.18. 23:26:32

Annyi történt, hogy az indexes csávó beviszkizett egy viszkikóstoló eseményen, majd nem tudta elviselni, hogy egy gyorsétteremben záróra volt és csak elvitelre szolgálták volna ki.
Innen indult a sztori. De ezt mindenki elfelejtette már.
Egy étterembe be se kellene engedni részegeket. Ahogy BKV-ról is leszállítják őket és sok taxis se hajlandó részeget szállítani, mert nem akarja a hányást takarítani.
Nem mondom, hogy a KFC helyesen járt el, de az éremnek két oldala van. Kettőn áll a vásár, egy ilyen balhét azért ki is kell provokálni.
"It takes two to tango" - ahogy a művelt francia mondja.

nniicckk 2017.10.19. 00:11:27

Na mar ket hely van ahova a budos eletbe be nem teszem a labam, es masnak is ezt ajanlom.

A KFC-be, es a PRONTTO pizzeriaba.
Emlekezzunk, ez volt az a pizzazo, ahol az unatkozo pincerek szorakozasbol megvertek a kerekparost.
homar.blog.hu/2012/08/30/odacsaptak_a_teraszbiciklistanak_a_hollan_ernoben

gergerg 2017.10.19. 00:31:46

@karandash: Az a KFC tudtommal éjjel-nappali. Ráadásul egy bulinegyed közepén van, a bevételük nagyrészét a részegek generálják.

2017.10.19. 03:05:38

@Mate12345: Az ittas újságírót is kiszolgálták volna, elvitelre, ahogy a többi sorbanállót is. Érdekes, másoknak (ittasan vagy józanon) megfelelt a kaja csomagolva. A papírzacskóból ugyanolyan ízű a feldarabolt, kisütött csirke, mint tálcáról fogyasztva.
Van az a részeg, aki bevételt generál, azt ki is szolgálják. Elvitelre, ha éppen úgy van.
Meg van az a részeg, aki nem akar ott pénzt költeni, csak hepciáskodik, vergődik, odahány, verekszik stb. Utóbbiakat nem marasztalják.
A kocsmák is a részegekből élnek, de ha átlépsz egy határt, akkor onnan is kidobnak. Vagy ha ittasan mész oda, akkor lehet, hogy már neked nem adnak ki egy Unicumot meg egy sört.
Olyankor lehet Vásárlók könyvét kérni, ebben igaza volt a beviszkizett újságíró úrnak. De ha nem adják a Vásárlók könyvét, akkor rendőrt hívsz, nem birkózni kezdesz.
Ha nem tintázik be az illető, akkor ezt felfogja és az üzlet előtt állva felhívja a rendőröket.
Óriási hiba volt megütni az indexes csávót, ahigy az is bődületes hiba, hogy nem adták ki a Vasárlók könyvét neki.
De ez nem az a harc volt, amit ott neki fizikailag meg kellett vívnia. Nyugodtan kisétálhatott volna és hívhatott volba rendőrt vagy a fogyasztóvédelemnél eljárást kezdeményezhetett volna. Tiszta fejjel talan ezt tette volna ő maga is.

paveway 2017.10.19. 07:51:04

@karandash: Hol lehet azt a videót megnézni, amin az újságíró kezdi a verekedést, elkezdi ütni az őrt? Másik kérdésem, hogy konkrétan mit mondtál volna a telefonba a rendőrségnek?

kewcheg 2017.10.19. 07:55:57

@karandash: a rendőrség nem arra van hogy polgári jogi jellegű viták rendezésében segítsen...Ha nem adják ki a vásárlók könyvét, akkor az illetékes járási hivatalt, esetleg jegyzői hivatalt hívhatod - - munkaidőben.

esoutankoponyeg 2017.10.19. 10:02:47

Egyszer ettem a káefcében, lósz.rt nem ért. Neticle promo cikkért kösz

Kukorica József 2017.10.19. 10:35:10

Az indexes gnóm be volt rúgva. Mivel indexes + újságírónak is hiszi magát az is nyilvánvaló, hogy hazudós. Simicska indexes embere, vagy liberális szar indexes. Mivel újságíró, ezért pénzért hazudik. Ez a munkája. Az úr meg kidobott egy részeg senkit, aki valakinek hitte magát, mert van újságíró igazolványa...

Kukorica József 2017.10.19. 10:36:17

Szerintem nyugodtan lehetne olyan törvény, hogy aki alkoholt iszik és nem ez a munkája, akkor nyugodtan lehessen ütni. A társadalom szemete, mást nem érdemel...

Pisti 90 2017.10.19. 12:21:52

Kész szerencse hogy az újságíró kiemelte, hogy nem kíván a nyilvánosság erejével élni. Hazug indexes zugfirkász.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.10.19. 13:00:30

Kentucky Frightened Chicken...
A biztonsági őr pofonnal kent, akit ért! :)

commentes nikk 2017.10.19. 13:30:04

Rém ellenszenves formának tartom ezt a Szabót, és tényleg tenyérbemászó kis mitugrász lehetett ott és akkor, viszont egy panaszkönyvet kérő vendéget semmiféle indokkal nem lehet megverni, még ha csúnyán beszél, ha idegesítő kis pötsch, akkor se, ráadásul a biztiőr jól láthatóan egy barom volt, mert bőven elég lett volna kikísérni, de neki feltétlen viszketett a tenyere, és még kiosztott pár állast, valószínűleg az a fajta aljanépség, amelyik 90 körüli IQ-jó, csak primitív fizikai munkára alkalmas, és a gyúrós cuccozástól plafont verdesi a tesztoszteron szintje, az elfojtott agressziót meg le kell vezetni valahol, hát megtette. A kidobók többsége ez a típus, azért mennek erre a "pályára" mert itt kiélhetik a tanulatlanságból, műveletlenségből, kispénzűségből fakadó komplexusaikat, és kinyilváníthatják az egyetlen dolgot, amivel rendelkeznek, a fizikai erőt. Hát ennél még egy kopaszodó törpe indexes firkászt is sokkal többre tartok, de ettől függetlenül is neki volt igaza.

CoolKoon 2017.10.19. 14:05:13

@Kukorica József: Érdekes, hogy ennyi pia megszlopálása után képes vagy összefüggő szöveget írni....

2017.10.19. 14:29:32

@commentes nikk: Ja, egy igazi senkiházi a Szabó, de bántani mégsem szabadott volna. Azt kellett volna csinálnia a személyzetnek, amit az emberek többsége tesz, ha meglátja ezt a kreatúrát: undorral elfordítja a fejét, megpróbál nem tudomást venni róla.

Hány nappal az incidens után lehet a KFC-be menni enni? Van erre valami előírás, mint a gyászra? Nagyon hiányzik a káposzta salátájuk.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.19. 14:32:23

Nagyon frankó.

Tehát ha elég sok ember megtudja hogy fasz volt a cég, akkor lépni kell (hazudni, ígérni és mellébeszélni), egyébként le van szarva ha összetörik valakinek az arcát, ha nem üti át az ingerküszöböt.

Egyébként tényleg így van.

szánmonoxid 2017.10.19. 14:34:55

Vajon hány bőrt próbálnak még lehúzni a műfel- és natúr háborodott indexes bloggerek seggnyalásként erről a sztoriról, csak hogy kikerüljön a blogjuk az Index címlapjára?

arckönyv 2017.10.19. 15:26:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ja, legközelebb meg azzal fognak kampányolni, hogy szalmonellás szendvicset is árulnak, télen meg jönnek madárinfluenzás csirkeszárnyak.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.19. 16:01:36

@arckönyv:

Ez nem valószínű. Vedd észre, itt is része volt a kampánynak, hogy kamumegvert indexes megmondóember azzal kezdte, hogy imádja a KFC-kaját! Nem gyanús?

2017.10.19. 17:31:38

@nniicckk: "ez volt az a pizzazo, ahol az unatkozo pincerek szorakozasbol megvertek a kerekparost"

Ezentúl itt fogok mindig pizzát rendelni.

@Kukorica József: "aki alkoholt iszik és nem ez a munkája, akkor nyugodtan lehessen ütni"

Aki cigarettázik és nem ez a munkája, nyugodtan lehessen ütni, kirúgni.

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nem hiszem el, hogy te még mindig élsz. Ciánt próbáltad már? Csak mert, hogy most hideg a Duna vize...

2017.10.19. 17:34:11

@szánmonoxid: Vajon hányszor kell neked elmondani, hogy hülye vagy, ha indexes blogokat olvasol? Libsi-e vagy? Pénzért csinálod? Akkor kuss.

2017.10.19. 17:40:56

@commentes nikk: "Rém ellenszenves formának tartom ezt a Szabót, és tényleg tenyérbemászó kis mitugrász"

Értem: ő az a tipikus köcsögbura, aki a liftben állítva viszi fel a bringáját a tizedikre, reggel meg lepisáltatja a dög kutyájával a társasház sarkát (akár műemlékét is, mit számít az). Leütném én is, mint vak a poharat, ha én lennék az eladó. Nem kell ide tahó fradista fideszmajom verőember.

steery 2017.10.19. 18:02:08

A negatív reklám is reklám. Ráadásul ingyen van. Szerintem ez egy gerilla marketing fogás. Ezt jól kisütötték!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.10.19. 18:06:45

@alfacharlybravo: Bocs, de az ilyen köcsög biztonságiakat nagyon gyorsan kirúgtuk magunk közül. Aki valóban komoly bunyós az nem ereszkedik le oda hogy megüssön egy részeget amíg az nem verekszik. Ezt azok szokták csinálni akik frusztráltak attól hogy gyávák.

alfacharlybravo 2017.10.19. 18:50:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez itt nem a J-USÁ-k ott lelőtték volna a randalírozó köcsögöt.

eßemfaßom meg áll 2017.10.19. 21:24:11

SzabóZ felpofozásának napján egy drogos faszi némi pénz reményében vascsővel agyonvert egy 88 éves nénit Zsámbokon.

Ez a hír az indexen 402 karaktert ért.

SzabóZ felpofozása 3024 karakteres hír volt. Plusz féltucatnyi poszt a címlapon.

alfacharlybravo 2017.10.19. 21:53:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Sajnálom szegény biztonsági őrt neki nehezebb lesz az élete mint a szemtelen erőszakos viselkedni nem tudó köcsögnek. Az ügyfélszolgálattal is ezt csinálják hisztiznek, meg fenyegetőznek, hogy megírják mi történt velük. A fiam mesélte, hogy milyenek a köcsög liberós újságírók.
süti beállítások módosítása